Varnhem

varnhem

År slog sig cisterciensermunkar ner i Varnhem, vid Billingens västsluttning. Ett idealiskt läge med bördig åkermark och tillgång till timmer, sten och friskt vatten från bergssluttningen. Välkommen till Varnhems klosterkyrka! Klostret i Varnhem gynnades av erikska ätten som i gengäld bereddes vilorum där. Under talet utbröt en konflikt mellan klostret och Erik den heliges drottning Kristina Björnsdotter. År eldhärjades klostret och lades i ruiner, en katastrof som övergick i blomning, eftersom initiativ togs av Birger jarl och andra. Varnhem är platsen för den äldsta kända stenkyrkan i Sverige utanför Skåne uppförd senast under talet. På platsen finns även en kristen begravningsplats som togs i bruk under slutet av talet. Skeletten är i mycket bra skick tack vare gynnsamma markförhållanden. Männen som ligger begravda på den södra  ‎Vikingatid och medeltid · ‎Befolkningsutveckling · ‎Referenser.

Varnhem Video

Invigning av Kata Gård - Varnhem Planer finns på att bygga några lägre hyreshus för att tillgodose efterfrågan på lägenheter på orten. Några år senare varnhem de ändå tillbaka på Varnhem då drottningen tydligen kommit på skenhelighet tankar, troligen på grund av sjukdom. Verktyg Sidor som länkar hit Biljetter sverige danmark ändringar Specialsidor Permanent länk Sidinformation Wikidataobjekt Använd denna sida som referens. Parlatorium - samtalsrum Långskeppetdelas av ett mittskepp med Rosettfönster på sidan. De medeltida fasaderna putsades också och vitkalkades. Snart fann man dock den första underligheten: varnhem

Varnhem - man

Varnhem Uppdaterad den 11 juni, Tillbaka Varnhems f. Inte heller detta förslag fullföljdes helt; man murade emellertid om utsidorna på de båda tvärskeppens gavlar, gjorde klart ovannämnda rosettfönster och bytte ut det medeltida masverket i norra korsarmens rosettfönster. Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies. Själva invigningen förättas av landshövding Lisbeth Schultze. Runt högkorets absid finns en koromgång med mindre utbyggnader kapellkrans. Greve Magnus Gabriel konsulterade därför Johan Hadorph och andra fornforskare på antikvitetskollegiet och år kom uppbyggnadsarbetet av kyrkan igång på allvar.

0 kommentarer